۳ شهریور ۱۴۰۱، ۲۰:۴۹

مهر گزارش می‌دهد؛

از خدمت‌رسانی ماشین‌های زائربر تا عاقبت بخیری برای خادمان رضوی

از خدمت‌رسانی ماشین‌های زائربر تا عاقبت بخیری برای خادمان رضوی

مشهد ـ زیر آفتاب نیمه سوز، خادمان در سایه دیوارها به انتظار مسافران به صف ایستاده‌اند. با رفتن یک زائربر، زائربر بعدی می‌رسد و بی‌هیچ معطلی مسافران سوار و ماشین با صلواتی به راه می‌افتند.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها - فاطمه سعادتیان نیک: اوایل صبح است و شادابی و نشاط در چهره زائران دیده می‌شود. مقصد همه به سمت روضه منوره است اما مابین آنها افرادی هستند که به علت کهولت سن و یا بیماری توانایی پیمودن صحن‌ها را ندارند و بهترین گزینه برای آنها استفاده از ماشین‌های زائربر یا همان اتوبوس‌های کوچک برقی است. پیرو و جوان و خردسال همه در صفی روی نیمکت‌های سنگی نشسته‌اند تا نوبت‌شان شود و سوار این زائربرها به مقصد برسند و مسیر باب الرضا (ع) تا صحن کوثر را با ماشین‌های زائربر جابجا شوند.

سرشار از تواضع و مهربانی

از خدمت‌رسانی ماشین‌های زائربر تا عاقبت بخیری برای خادمان رضوی

به تعداد مسافرانی که در صف منتظر هستند هر لحظه اضافه می‌شود و انتظامات ایستگاه با خوش رویی افراد را راهنمایی می‌کند تا همه بتوانند به نوبت سوار شوند. ریحانه مظاهری از اصفهان است و در صف به انتظار زائربر ایستاده است تا نوبتش شود.

او می‌گوید: مسیر باب الرضا (ع) طولانی است و برای ما که می‌خواهیم تا صحن انقلاب برویم این پیاده‌روی در مجموع خیلی زیاد است. این ماشین‌ها کمک می‌کند تا بخشی از مسیر برای ما کوتاه‌تر شود. روزی دوبار از زائربرها برای رفت و آمد استفاده می‌کنم. رفتار خادمان خیلی محترمانه است مخصوصاً وقتی برای سالمندان چهارپایه می‌گذارند تا راحتتر سوار و پیاده شوند؛ وقتی تواضع و مهربانی آنها را می‌بینم خیلی احساس خوبی نسبت به این طرز برخورد پیدا می‌کنم.

مهتاب وکیلی از تبریز هم دو روزی می‌شود که مهمان حضرت شده. او که در حال سوار شدن به زائربر است درباره استفاده از زائربرها عنوان می‌کند: در این مدت از زائربرها چند باری استفاده کرده‌ام که خیلی مفید است، کمتر خسته می‌شویم و بهتر هم زیارت می‌کنیم. وارد حرم امام هشتم (ع) که می‌شوی همه خادمان با خوشرویی برخورد می‌کنند و همین طرز برخورد در رفتار رانندگان بیشتر دیده می‌شود. برای همه خادمان دعای خیر می‌کنم و به حالشان غبطه می‌خورم که توفیق خدمتگزاری به امام رضا (ع) را دارند.

مسیری طولانی اما راحت

تا اذان ظهر دو ساعتی مانده و لحظه به لحظه جمعیت بیشتری به حرم امام هشتم (ع) وارد می‌شوند. چند خانم منتظر زائربر در ورودی باب الرضا (ع) در صف هستند. یکی از آن‌ها می‌گوید: ما از کرمان چند روزی است که برای زیارت به مشهد آمده‌ایم و امروز برمی‌گردیم شهرمان و برای آخرین بار است که برای زیارت به حرم می‌آییم. در طول چند روزی که برای زیارت به حرم می‌آمدیم هر روز از این ماشین‌ها استفاده می‌کردیم و به صحن آزادی می‌رفتیم. اخلاق و رفتار خادمان و رانندگی آنها خیلی خوب بود و آدم احساس راحتی می‌کرد.

از خدمت‌رسانی ماشین‌های زائربر تا عاقبت بخیری برای خادمان رضوی

حاجیه خانم منتظری ادامه می‌دهد: بیشتر همراهان ما خانم‌های سالمند هستند و با وجود اینکه نزدیک حرم محل اسکان ما قرار دارد اما طوری نیست که بتوانند برای همین مسیر کوتاه هم از ماشین استفاده کنند و تنها زائربرهای داخل حرم کمک می‌کنند تا راحتتر به زیارت بیایند که خیلی این به سالمند یا افراد دارای مشکل کمک می‌کند.

بهارت خوش که فکر دیگرانی

جواد ضرابی؛ یکی از رانندگان ماشین‌های زائربر در مسیر باب الرضا (ع) به سمت صحن کوثر است. او می‌گوید: ده سال است که توفیق خدمت در حرم مطهر رضوی را دارم که هشت سال آن را به عنوان راننده زائربر مشغول به خدمت هستم. شغلم آزاد است و در مدت زمانی که در اینجا راننده هستم گذر زمان را احساس نمی‌کنم و تمام مشکلات زندگی‌ام وقتی وارد حرم می‌شوم فراموش می‌کنم. بهترین دعایی که از زائران می‌شنوم عاقبت به خیری برای خودم و خانواده‌ام است و من هم از آنها می‌خواهم دعا کنند تا توفیق خدمت‌گزاری را تا آخر عمرم داشته باشم.

محمد منصوری یکی دیگر از راننده‌های زائربر است. او می‌گوید: سیزده سالی می‌شود که در حرم با افتخار خدمت می‌کنم و حدود ۸ سال است که راننده زائربر هستم. وقتی سالمندان را جابجا می‌کنیم با دعا و رفتاری که دارند ما را شرمنده محبتشان می‌کنند. ما برای خدمتی که انجام می‌دهیم هیچ توقعی نداریم اما وقتی این لطف و محبت را می‌بینیم خیلی خوشحال می‌شویم و احساس می‌کنیم توانستیم خدمتی شایسته شأن زائر انجام دهیم.

او ادامه می‌دهد: مسافران وقتی از زائربر پیاده می‌شوند دعاهای مختلفی مانند عاقبت بخیری، سلامتی می‌کنند و زیارت کربلا را برایمان از خدا و امام رضا (ع) می‌خواهند. فلسفه خدمت به امام رضا (ع) ریشه در باور هر فرد خدمتگزار دارد و به عقیده من کسی که با باور و اعتقاد خودش به حضرت خدمت کند قطعاً جواب این خدمتش را می‌گیرد.

هفت مسیر تردد با ۸۰ زائربر فعال

به سراغ سید محمد جواد موسوی؛ مسئول بخش صندلی چرخدار و ماشین‌های زائربر می‌رویم تا درباره خدماتی که توسط این بخش ارائه می‌شود جویا شویم. او ابتدا به مسیرهای تردد این اتوبوس‌ها می‌پردازد و می‌گوید: هفت محور خدمت‌رسانی برای زائربرها وجود دارد که تعداد سه محور در داخل حرم مطهر و مابقی در ورودی‌های حرم و خارج از آن قرار دارد. در هر یک از این محورها به صورت معمول چهار ماشین زائربر مهمانان امام هشتم (ع) را جابجا می‌کنند که بسته به حجم حضور زائران و شلوغی محورها این تعداد ممکن است متغییر باشد. در مجموع ۹۲ زائربر در حرم مطهر رضوی داریم که از این تعداد حدود ۸۰ زائربر فعالند و با توجه به تأمین ۳۸۰ باتری برای زائربرها خدا را شکر کمبود ماشین‌های زائر بر امسال کمتر شده است.

از خدمت‌رسانی ماشین‌های زائربر تا عاقبت بخیری برای خادمان رضوی

بیست و چهار ساعته در خدمت زائران

موسوی در ادامه درباره شرایط خدمتی خادمیاران این بخش هم عنوان می‌کند: خادمیاران این بخش، به دلیل حضور در کلاس‌های آموزشی متعدد اکثراً مشهدی هستند. خدمت ماشین‌های زائربر هم به صورت بیست و چهار ساعته و در دو شیفت دوازده ساعته در حال انجام است که در زمان‌های نمازهای جماعت یومیه و برای برهم نخوردن نظم صف‌های نماز خدمت‌رسانی متوقف می‌شود.

او ادامه می‌دهد: هر ایستگاه یک مأمور انتظامات دارد که وظیفه‌اش کمک به زائران ناتوان و قرار دادن صندلی چوبی برای بالا رفتن و پایین آمدن است. با توجه به برقی بودن این ماشین‌ها رانندگان ماشین‌های زائربر باید افرادی باشند که علاوه بر داشتن گواهینامه رانندگی، مهارت رانندگی با ماشین‌های برقی را نیز داشته باشند.

جابه‌جایی ۱۸۰۰ زائر در یک ساعت

موسوی، درباره تعداد زواری که توسط این زائربرها جابجا می‌شوند نیز می‌افزاید: تک تک ماشین‌های زائربر در طول هفته دو بار شستشو و تمام ایرادات آن‌ها بررسی و رفع می‌شوند. هر زائربر تعداد ۱۶ مسافر را جابجا می‌کند و بطور میانگین در هر محور و در یک زمان تعداد هفت زائربر در حال خدمت‌رسانی است که با در نظر گرفتن این موارد تعداد ۱۸۰۰ نفر در یک ساعت توسط زائربرها جابجا می‌شوند. استفاده از زائربرها بستگی به حضور جمعیت دارد که در حالت عادی از نصف این ماشین‌ها استفاده می‌شود.

با سوار شدن همه مسافرها با صدای صلوات‌های پشت سرهم که راننده چاووشی آن را می‌خواند اتوبوس حرکت می‌کند. از دورتر زائربری که چند دقیقه قبل به سمت صحن کوثر حرکت کرده بود، در حال برگشتن است. تیغ آفتاب کمی تندتر شده است. خادمی کلاه سفیدش را چند لحظه‌ای از سربر می‌دارد تا عرق پیشانی‌اش را پاک کند. پیرزنی با کمر خمیده با لهجه برای خادمی که برایش صندلی آورده تا بنشیند، دعا می‌کند. حرم، حرم امام مهربانی است و خادمان بخشی از این مهربانی.

کد خبر 5572827

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha